Actueel

blijf op de hoogte van de financiele wereld door Rowe Financial Service

Zelfstandig of loondienst: Voortgang wet DBA

Zelfstandig of loondienst: Voortgang wet DBA

person Rob Wentholt

label ondernemingen

Zelfstandigen en hun opdrachtgevers willen graag duidelijkheid over de juridische en fiscale gevolgen van hun samenwerking. Het kabinet heeft belangrijke voorstellen gedaan om die duidelijkheid te bevorderen. Wat is de stand van zaken? Gaat er per 1 januari 2019 al iets wijzigen?

Opdrachtgevers en opdrachtnemers (zzp'ers) hebben graag zekerheid over de arbeidsrelatie die ze met elkaar aangaan. Tot 1 mei 2016 kon dit met de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR). Sinds 1 mei 2016 is deze vervangen door de Wet DBA. Deze wet heeft niet de duidelijkheid en rust gebracht die hij moest brengen. Het kabinet heeft daarom besloten de wet te vervangen. Het streven is om de nieuwe maatregelen op 1 januari 2020 in te laten gaan. Tot die tijd is de Wet DBA van kracht.

Opdrachtgever en zzp’er samen verantwoordelijk

Opdrachtgevers en zzp'ers zijn samen verantwoordelijk voor de arbeidsrelatie die zij met elkaar aangaan. Zij moeten ervoor zorgen dat er duidelijkheid is over hun arbeidsrelatie. En dat er niet eigenlijk sprake is van loondienst.

Gaat een zzp’er voor een opdrachtgever werken? Dan moeten zij samen bepalen of er sprake is van loondienst (een dienstbetrekking). In veel gevallen is het duidelijk dat hiervan geen sprake is. In twijfelgevallen kunnen zzp’ers en hun opdrachtgevers een modelovereenkomst gebruiken, maar dat is niet verplicht. Zzp’ers kunnen bij twijfel ook de ondernemerscheck van de Belastingdienst doen.

Zzp’ers kunnen bij twijfel ook de ondernemerscheck van de Belastingdienst doen.

Geen boetes en naheffingen tot ten minste 1 januari 2020

Aangezien het kabinet heeft besloten de Wet DBA te vervangen, geldt tot 1 januari 2020 een overgangsperiode. Dit betekent dat de Belastingdienst tot die tijd de Wet DBA niet handhaaft. Opdrachtgevers krijgen dus geen naheffingen of boetes als achteraf blijkt dat de zzp’er toch in loondienst werkte. Tenzij de opdrachtgever kwaadwillend is.

bron: www.belastingdienst.nl

Zelfstandig of loondienst: Voortgang wet DBA

Rob Wentholt

Financieel Adviseur